Dil ve Konuşma Terapisi
Dil ve Konuşma Terapisti Kimdir?
Dil-Konuşma-Ses ve yutma bozukluğu olan çocuk ve yetişkinleri değerlendiren-gereksinimlerine uygun terapi programı hazırlayan ve uygulayan kişilere dil ve konuşma terapisti denir.
Ülkemizde yalnızca Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapistliği yüksek lisasns ve/veya doktora programı bu alanda uzman yetiştirmektedir. Yurtdışından diplomalarını almış dil ve konuşma patologları ve logopedler de ülkemizde çalışmaktadır. Dil ve konuşma terapistliği uzmanlık alanında sertifika programlarıyla yetkinlik kazanılmaz. Bu sertifikalarla alanda çalışma yapanların uygulamaları etik ve yasal (6225 sayılı kanuna göre) değildir. Başvuracağınız dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanından dil ve konuşma terapisi uzmanlık diplomasını size göstermesini talep edebilirsiniz.
Dil ve Konuşma Terapisi Alanında Verdiğimiz Hizmetler
- Konuşma seslerini hatalı üreten çocuk ve yetişkinlerin bu sesleri doğru bir şekilde üretebilmelerini sağlamak.
- Okul önces,nde fonolojik farkındalıkla ilgili çalışmalar yaparak çocuğun sesleri tanımasını sağlamak ve okumaya hazırlamak.
- Çocukların dili anlama ve ifade etmelerine yönelik (sözcük dağarcığı-sohbet başlatma ve sürdürme, hikaye kurma ve anlatma sözel muhakeme gibi) konularda destek sağlamak.
- Öğrenme güçlüğü/bozukluğu yaşayanlarda hafızayı geliştirme, işitsel ve görsel algı ve dikkati arttırma, muhakeme etme gibi becerileri geliştirmeye yönelik olarak desteklemek.
- Okuma yazma alanında sorun yaşayan çocuk ve yetişkinlere okuma-okuduğunu anlama, akılda tutma, yazma ve yazıyla ifade alanlaraında destek sağlamak.
- İnmeye (felç) bağlı konuşma kaybı yaşayan yetişkinlere anlama, konuşma, okuma, yazma gibi becerileri yeniden kanadırmak, dilin yeniden organizasyonu üzerine çalışmak ve günlük hayatta bu becerileri etkili olarak kullanabilmelerini sağlamak amacıyla destek vermek.
- Kekemelik gibi, gibi konuşmanın akıcılığında yaşanan sorunlarda konuşmayı başlatma, akıcı konuşma tekniklerini çeşitli ortamlarda kullanabilme yollarını öğretmek.
- Dil ve konuşmada aynı tür sorunları yaşayan bireyleri biraraya getirip grup eğitimleri uygulamak.
- İşitme alanında güçlük yaşayanlara konuşmanın anlaşılırlığı ve dili uygun şekilde kullanma konularında destek vermek.
- Konuşmaya zamanında başlamayan, dil gelişiminde gecikme gösteren çocuklara ve ailelerine destek vermek.
- Genetik ve metabolik rahatsızlıklara bağlı (Down sendromu, Williams sendromu vb..) dil ve konuşma sorunlarında gelişim sağlamaya yönelik çalışmak.
- Dudak-damak yarıklığı, dil itmesi, dil bağı gibi yapısal bozukluklarda ekip çalışması anlayışıyla (Diş hekimliği, KBB, estetik ve rekonstrüktif cerrahi vs..) dil ve konuşma alanında yaşanan güçlükleri ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapmak.
Gibi konu ve alanlarda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.