Konuşma Problemlerinin Çözülmesinde Anahtar, Teşhisi Erken Koymaktır.
Bebeğin yüzünü oluşturan farklı parçalar hamileliğin erken döneminde biraraya gelip birleşir.Bu parçalar tamamen birleşemediğinde bu tip yarıklar meydana gelir.
Dudak-Damak Yarıklıklarının spesifik bir nedeni yoktur. Bazen hastalık, kullanılan ilaçlar veya alkol, gelişen fetusu etkileyip damak ve dudak yarıklıklarına sebep olabilir.
Kalıtım da burada önemli bir rol oynayabilir. Anne babadan birinin yarık damak ve dudağı varsa bebeğin de yarıklı doğma riski artar. Eğer her iki ebeveyn de normal ama bebek yarıklıysa ikinci bebeğin de yarıklı doğma riski yüksektir.
Damak-Dudak Yarıklarına Sebep Olan Genleri Belirlemek Mümkün müdür?
Damak-dudak yarıklarına sebep olan genleri belirleyen bazı genetik tetkikler mevcuttur. Bu nedenle sizin ve bebeğinizin bir genetik uzmanıyla görüşmeniz, bu yarıkların sebeplerini anlamanız, yarıklı başka bir bebeğiniz olma riskinizi belirlemek açısından önemlidir.
Damak-Dudak Yarıklarının Tedavisini Kimler Yapar?
- Plastik Cerrahi Uzmanı
- Kulak Burun Boğaz Uzmanı
- Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı
- Ortodontist
- Odyolog
- Psikolog
- Hemşire
gibi profesyonellerden oluşan bir ekip tarafından yürütülür.
Dudak yarıkları konuşmayı olumsuz yönde etkilemezken, damak yarıklığı olan çocuklar hayatlarının bir döneminde konuşma problemleri yaşarlar. Bu çocukların yarıdan fazlası dil ve konuşma terapisine ihtiyaç duyar. Yarık, ameliyatla onarıldıktan sonra dahi, artikülasyon hataları ve yumuşak damağın yeterli hareket edememesinden kaynaklanan hipernazal konuşma yani burnundan çok fazla hava kaçırarak konuşma görülebilir. .
Konuşma Problemlerinin Çözülmesi İçin Ne Yapılmalıdır?
Konuşma problemlerinin çözülmesinde anahtar, teşhisi erken koymaktır. Dudak-damak yarıklarıyla doğan çocukların 1.5-2 yaş civarında konuşma ve dil gelişimlerinin değerlendirilmesi için bir Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmaı tarafından değerlendirilmesi önerilir.