Aşağıdaki tablo bebeğin hayatının ilk 3 yılında genel hatlarıyla “normal” gelişimi gösteriyor. Down Sendromlu bebekler bu tablonun dışında veya daha yavaş bir seyir izleyebilirler.
0-8 AY
- Sesleri dinler
- Sese döner
- Agular
- Güler
- Kendi ismine tepki verir
- “A, u” gibi sesli harfleri çıkarabilir
8-14 AY
- Basit objelerin isimlerini tanır
- Müzikten hoşlanmaya başlar
- Bu dönemin sonlarında ilk kelime çıkar
14-24 AY
- Anlamsız konuşmalar kullanır
- Kelime haznesi genişler
- Resimleri isimlendirir
- Basit komutları yerine getirir
- Bu dönemin sonuna doğru basit 2 kelimeli tamlamalar, cümleler başlar
24-36 AY
- Vücut parçalarını isimlendirir
- Renk, büyüklük, küçüklük gibi bazı sıfatları kullanmaya başlar
- Soru sorar
Down Sendromu ile doğan bebekler genelde hayatlarının ilk birkaç yılı konuşma ve dil gelişiminde gerilik yaşar. Bu gerilik işitme kaybı, ağız ve dilde düşük kas tonusu, nefes kontrolüyle ilgili problemler, seslerin ve kelimelerin dizilişiyle ilgili problemler ve down sendromunun çocuğun kognitif gelişimi üzerindeki olumsuz etkisine bağlı olarak ortaya çıkar.
Yapılan araştırmalar Down Sendromlu bebeklerin yarısına yakınının herhangi bir çeşit işitme kaybının olduğunu göstermiştir. İşitme kaybının konuşma ve dil gelişimi üzerinde çok büyük etkisi vardır. Az duyan çocuk az konuşur ve çıkardığı sesler de farklı olur. Duyma, dil gelişimi, zihinsel ve sosyal gelişim açısından bu kadar önemli olduğundan erken kontrol edilmelidir.
İlaç, tüp veya işitme cihazı gibi erken tedavi seçenekleriyle bu büyük engel aşılabilir. Aynı anlamda erken dönemde bir Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanından alacağınız yardım çocuğunuzun iletişim kabiliyetlerini geliştirmesine katkıda bulunacaktır.