28.04.2020 ONLINE ve YÜZYÜZE TERAPİ "Yüzyüze ve ONLINE terapi hizmetimizle Turkiye'nin her yerindeyiz" Detaylar... |
28.04.2020 Instagram sayfamız "Instagram sayfamızı ziyaret etmek için" Tıklayınız... |
11.10.2014 Facebook sayfamız açıldı! "Facebook sayfamızı ziyaret etmek için" Tıklayınız... |
10.10.2014 Yeni tasarım! "Yeni tasarımımız ile hizmetinizdeyiz." Detaylar... |
Seminer Tarihi:10.03.2009 9 Eylül üniversitesi "Dil ve konuşma bozuklukları" Saat: 15:30-17:00 Detaylar... |
Artikülasyon sorunu, genel olarak kişinin konuşmasında dinleyenler tarafından görmezden gelinemeyecek kadar farklı ve kabul edilemeyecek kadar aykırı öyleyiş biçimi olarak tanımlanır.
Sesletim sorunu olan kişi;Sesleri - heceleri yada kelimeleri yanlış üretir dinleyenler ne söylediğini anlayamaz.
Bazı durumlarda ise dinleyenler kelimenin kendisini anlamakta o kadr çok zorlanır ki; anlam ikinci planda kalır ve söyleyiş biçimi birinci plana çıkar.Dinleyenler kişinin ne söylediğini çözümlemek için aşırı bir çaba gösterirler.
Bu sorun halk arasında pelteklik olarakta bilinir.Artikülasyon (sesletim) sorunlarında temel ölçütlerden birisi, bireyin hedeflediği sesi istediği / olması gerektiği biçimde söyleyememesidir. Çoğunluklada kendi söylediği biçimin doğru söyleyiş biçimi olduğunu düşünür.
Artikülasyon (sesletim) hatalarının çoğunluğu şu üç kategoriden birine girer:ÖRNEK:
Gibi fiziksel nedenler sonucu gözlenir. Bununla birlikte bir çok sesletim sorunu herhangi bir belirgin fiziksel sorun olmadan da ortaya çıkar. İşlevsel sesletim sorunları, konuşma seslerinin üretilmesine ilişkin kuralların (fonoloji) yanlış edinilmesi sonucu gerçekleşebilir. Çocuklar konuşma seslerini çevrelerindeki konuşmaları dinleyerek öğrenirler. Bu öğrenme, hayatın çok erken döneminde başlar.
Eğer, bu önemli dönemde, çocukların kulakla ilgili sorunları sık oluyorsa, bazı konuşma seslerini öğrenmede başarısız olabilirler. İşitme kaybının türüne ve düzeyine göre konuşma da etkilenebilir.Bütün sesler aynı anda öğrenilmez. Sesler, ard arda gelen bir sırayla öğrenilirler.
Bazı sesler, örneğin2-3 yaş civarında öğrenilirken,
çeşitli nedenlerle diğer sesler örneğin,nin kazanılmasısıklıkla okul çağına kadar tam anlamıyla tamamlanamayabilir.
Çocuğunuzun 4-5 yaşına gelmesine rağmen hala bebeksi telaffuzu varsa, Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanından yardım alınmalıdır.
Artikülasyon (sesletim) sorunlarını düzeltmek önemlidir. Bu durum çocuk ya da yetişkinin sosyal-duygusal-akademik ve/veya iş hayatını etkileyecek duruma gelmişse bu sorunun çözümü daha önemli hale gelir.
Eğer çocuk
"Sayı güneş" derse
"Evet, sarı güneş, büyük sarı güneş bizi ısıtıyor" gibi tekrarlayarak düzeltin.